Nejčastější otázky na téma korkové podlahy

Korkové podlahy jsou nějaká novinka nebo jsem o nich jenom zatím neslyšel?

Korkové podlahy se používají už od začátku 20. století. V Evropě jsou korkové podlahy už dlouho běžné. V posledních letech získaly na popularitě v Severní Americe a v Austrálii a dnes se prodávají prakticky po celém světě.

Proč bych si měl pořídit zrovna korkovou podlahu?

Korkové podlahy vydrží minimálně stejnou dobu, jako ostatní druhy podlah. Kromě toho jsou vyrobeny z přírodního a obnovitelného zdroje, jsou ekologické (jde o kůru z korkového dubu, jejíž oloupání strom nepoškozuje). Navíc je tento materiál antistatický, působí protialergicky a izoluje jak zvukově tak tepelně.

Nepoškodí se taková podlaha vahou nábytku?

Korkové podlahy se vyrábějí z materiálu o takové hustotě, že jim zátěž ani váha nevadí. Naopak – jednou z vlastností korku je jakási „tvarová paměť”, takže když korkový povrch zmáčkneme, po čase se sám vrátí do původního tvaru – stejně jako se korková zátka po vytažení z lahve zvětší. Polyuretanový nátěr korek navíc chrání a umožňuje snadnou údržbu. Nicméně stejně jako u všech podlah i zde platí, že mezi podlahou a nábytkem by měla být ochranná podložka.

Hodí se korková podlaha do kuchyně nebo do koupelny?

Ovšem, hodí se do všech místností, ať v bytech či veřejných prostorách. Právě v kuchyních jsou korkové podlahy snad nejčastější, protože se na nich příjemně stojí a snadno se myjí. Když na takovou podlahu vylijete vodu, nic se nestane. Prostě ji jen utřete, jako u jakékoli jiné podlahy. V koupelnách se korková lepená podlaha hodí proto, že je na dotek teplá a lidské pokožce velmi příjemná. Pokud však očekáváte, že bude vystavena velkému množství vody (cákající děti apod.), doporučuje se po pokládce spáry v podlaze důkladně utěsnit a pak teprve instalovat lišty.

Mohu mít korkovou podlahu v suterénu?

Do suterénů doporučujeme korkové plovoucí podlahy. Pokud tu hrozí prosakování vlhkosti z betonové desky pod podlahou, měla by pod plovoucí podlahou být protivlhkostní vložka (6 mil polyetylenový film). Vyhnete se tím problémům. Chcete-li mít ve svém suterénu korkové dlaždice lepené na podklad, doporučujeme nejprve betonový podklad zakrýt protivlhkostní vložkou, na ni položit podlahu z překližky a na tu teprve nalepit korkové dlaždice.

Jaké lepidlo se používá při pokládání korkových dlaždic?

Pro naše dlaždice lepené na podklad doporučujeme kontaktní lepidlo Alkaprén nebo disperzní lepidla určená k lepení korku.

Mají všechny korkové podlahy stejnou barvu?

Korkové podlahy jsou přírodní materiály vysoké kvality a tak je nutné je brát. Určité barevné variace k těmto materiálům patří a tvoří jejich charakteristický půvab – to se týká jak korku, dřeva i bambusu.

Mám si pořídit raději plovoucí podlahu nebo na podklad lepenou podlahu?

Tady záleží na tvaru podkladu. Pokud je ve špatném stavu, má praskliny, staré PVC, nebo je špinavý, je vhodnější instalovat plovoucí podlahu. U plovoucích podlah odpadá nákladná a složitá příprava podkladové plochy – stačí když je podklad rovný. Plovoucí podlahy jsou také nejvhodnější volbou, pokud hrozí prosakování vlhkosti z betonového podkladu – stačí instalovat protivlhkostní vložku (viz výše). Jako podklad lepených podlah se pokládají na podklady (dřevěné či betonové), které jsou suché a nejsou na nich praskliny, vosk, mastnota ani špína, které by mohly snižovat účinnost lepidla.

Existuje nějaký tmel, kterým bych mohl opravit kazy ve své korkové podlaze?

Vezměte nepotřebnou dlaždici a obruste její kraj. Získaný korkový prach smíchejte s polyuretanem a dostanete tmel, kterým můžete zatřít drobné prasklinky. Nechte zaschnout a povrch pak natřete polyuretanem.

Nechají se korkové podlahy nabarvit? Dají se na ně také malovat nějaké vzory?

Ano, korkové podlahy se dají barvit jako jakékoli jiné. To se ale týká jen podlah bez povrchové úpravy (vosk, uretan). K barvení užívejte barvivo na bázi vody a rovnoměrně aplikujte pomocí měkké látky či houbičky. Nechte barvu dostatečně zaschnout a na povrch naneste tři vrstvy podlahového uretanu na bázi vody (dle pokynů výrobce). Jste-li kreativní můžete na podlaze vytvořit před aplikací uretanu krásné vzory.

Jsou korkové podlahy vhodné pro použití s podlahovým topením?

Ano. Na základě nezávislých měření přímo u výrobce podlahového topení bylo prokázáno, že korkové podlahoviny jsou vhodné pro podlahové topení a velmi dobře vyhovují všem předepsaným normám, nedochází k energetickým ztrátám. Oproti jiným podlahovinám má korek větší tepelnou setrvačnost, proto první prohřátí trvá o něco déle, ale pak podlaha teplo déle udržuje.