Korková izolace ve stavebnictví

Korková izolace v oblasti stavebnictví: Unikátní vlastnosti a využití korku

Korková izolace ve stavebnictví získává stále větší popularitu díky svým jedinečným vlastnostem. Korek, který je vnější kůrou korkového dubu, je převážně rozšířen v oblasti Středozemního moře. Tento fascinující strom má kůru, která je nejenom ohromující, ale také má způsob regenerace, který je v rostlinné říši naprosto unikátní.

Důležité vlastnosti korkového materiálu vyplývají z jeho struktury a chemického složení buněčných membrán. Každá buňka obsahuje vzduchem naplněný plyn a je obklopena stěnami složenými z celulózy, suberínu a vosku. Díky suberínu a vosku nedochází ke ztrátě tekutin nebo plynů, a to dělá z korku přirozený izolant s vynikajícími tepelnými a zvukovými vlastnostmi. S více než 40 miliony buněk nalepených vzduchem na kubický centimetr je korek nejen lehký, ale také vyniká nízkou tepelnou a zvukovou vodivostí, což ho staví do významné pozice mezi ekologickými izolačními materiály.

Využití korkové izolace je rozmanité díky těmto vlastnostem. Jeho schopnost izolovat teplo, zvuk a vibrace, spolu s antibakteriálními vlastnostmi, poskytuje až čtyři typy izolace v jednom materiálu. Při výstavbě je korek často využíván pro tepelnou izolaci, která pomáhá udržovat optimální teplotu uvnitř budov a snižovat energetické náklady. Dále je také efektivní při potlačování zvukového šumu a vibrací, což přispívá k vytvoření pohodlného prostředí. A nakonec, jeho antibakteriální vlastnosti zajišťují zdravější a hygieničtější prostředí, kde se minimalizuje riziko šíření bakterií.

Korek Jelínek - Instagram_3

Korek je materiál s mnoha výhodami, které ho činí ideální volbou pro izolaci. Jeho vysoká životnost a trvalá odolnost proti plísním, vlhkosti a teplotním výkyvům jsou zcela nezbytné v budovách s větším rizikem vlhkosti. Díky své antibakteriální povaze a schopnosti difúze je korek optimálním řešením pro tyto situace. Navíc díky jedinečné struktuře dokáže poskytnout požadovanou izolační účinnost i při relativně malých tloušťkách, což vede ke snížení síly stěn.

Vysoká pružnost a odolnost korku jej také předurčují jako ideální materiál pro antivibrační izolaci v náročných konstrukcích. Je vhodný pro použití v pohyblivých střechách, základech průmyslových strojů a také jako izolace, která brání šíření vibrací a hluku z železničních tratí. Díky svým vlastnostem je korek ideální volbou pro ekologické stavby, které klade důraz na použití nezávadných materiálů s vysokou izolační účinností a dlouhou životností.

Zateplení domů korkovým materiálem pro zdravé bydlení

Při dodatečném zateplování starších domů je důležité brát v úvahu i proces stárnutí materiálů. Strukturální změny mohou v průběhu několika let až desetiletí vést ke zvýšené vlhkosti v konstrukci budovy.

Pro ochranu před vznikem nezdravého vlhkého prostředí je proto nutné používat izolace s vyšší paropropustností. V současnosti se nejčastěji používají minerální izolace. Nicméně tyto materiály mají určitou nevýhodu - jejich technické vlastnosti se nemohou udržet déle než 15-20 let, zejména kvůli dlouhodobému působení vlhkosti, které může vést k degradaci tepelně izolačních vlastností a snížení paropropustnosti o 10-15 %. Proto jsou pro vícegenerační a nízkoenergetické domy vhodné izolace z korkové kůry.

Korková izolace – použití

  • exteriérové zateplení kontaktních a odvětraných fasád
  • izolace šikmých a rovných střech
  • vegetační střechy
  • interiérová izolace zvuku a tepla, podlah, stěn, příček a stropů
  • izolování výtahů, tepelných a zvukových průmyslových strojů
  • izolace stavebních základů

Výhody korkové izolace

  • bezkonkurenční životnost – garance 50 let na technické vlastnosti
  • rozměrová stálost – nesmršťuje se, nevznikají tepelné mosty
  • vysoká odolnost vůči extrémním povětrnostním vlivům (odolnost od +200°C po -200°C)
  • odolnost vůči bakteriálním a chemickým vlivům
  • paropropustnost – nedochází k akumulaci vodních par (nízký difúzní odpor)
  • tepelná a zvuková izolace v jednom
  • všeobecné využití (fasádová, střešní, podlahová izolace atp.)
  • čistě přírodní produkt