Korek a chození naboso

Korek a chůze naboso: Přednosti korkové podlahy pro vaše pohodlí

Pokud máte rádi pocit chůze naboso doma a ještě nemáte korkovou podlahu, pak jsou pro vás následující informace důležité. Provedena byla termografická měření, která porovnávala vliv různých podlahových krytin na ochlazování chodidla při přímém kontaktu. Infračervené spektrum bylo použito k porovnání vlastností podlahových materiálů, které jsou považovány za měkké a teplé - linoleum a dřevo.

Srovnání linolea, dřeva a korku

Výsledky měření ukázaly teplotu chodidla po 1 minutě kontaktu s linoleem, dřevem a korkem za stejných podmínek. Chodidlo na linoleové podložce výrazně ochladlo, zatímco chodidlo na dřevěné podlaze bylo méně ochlazeno. Nejlepší výsledek dosáhly korkové podlahy, kde se podle infračerveného spektra téměř nedošlo k ochlazení oproti přirozené teplotě chodidla.

Milovníci přírodních materiálů a ti, kdo si přejí vytvořit zdravé prostředí pro alergiky, vyhledávají korkové podlahy. Kork je ekologicky šetrný materiál pocházející z obnovitelného zdroje, je antialergický a odolný proti plísním, škůdcům a vlhkosti. Kork je také antistatický, což znamená, že korková podlaha nepřitahuje prach a díky své struktuře ho neabsorbuje.

Místo a datum měření: Abionics, Japonsko, 1988. Pokojová teplota: 23 - 24 ºC.

Korek Jelínek - Instagram (9)