Korek v dřevostavbách

Korek v dřevostavbách - přínosy pro zdraví, životnost a tepelnou úsporu

Stále více lidí si v současné době uvědomuje výhody přírodních materiálů, které nejen umožňují kontakt s přírodou, ale také přinášejí významnou tepelnou úsporu a prospěch pro zdraví. Dřevo je osvědčený stavební materiál, který nabízí tyto výhody, a proto se stále více lidí vrací k dřevěným stavbám.

Dřevěné domy nezatěžují životní prostředí svými vlastnostmi a nízkými energetickými nároky. Dosáhnout požadovaných tepelných parametrů u dřevostaveb je jednodušší než u zděných domů, přičemž životnost je srovnatelná. Správná volba dřevěného materiálu je klíčová pro dosažení dlouhé životnosti.

Důležité je provést počáteční kontrolu dřeva, aby se zjistila jeho nezávadnost (např. přítomnost dřevokazného hmyzu) a pevnost. Vlhkost a UV záření jsou největšími problémy dřevostaveb, které mohou snížit životnost a hodnotu stavby. Proto je důležité vybrat si společnost, která nejen zajistí správné zpracování, ale také zaručí správné vysušení a ošetření dřevěných konstrukčních prvků při stavbě. Tím se zajišťuje efektivita a zejména dlouhá životnost stavby, kterou majitelé očekávají.

Vlhkost je pro dřevo velkým nepřítelem, a proto je důležité ho chránit. V zahraničí, jako je Kanada nebo skandinávské země, jsou v oblasti dřevostaveb trendy, které poukazují na význam korkové izolace. Korková izolace je difúzně otevřený systém, který slouží nejen jako izolant, ale také zabraňuje šíření plísní, hub, dřevokazného hmyzu a hlodavců. Zároveň působí jako regulátor vlhkosti. Korková izolace je trvanlivá a její tepelně izolační a mechanické vlastnosti zůstávají nezměněny po dlouhá desetiletí.

V konstrukčních systémech se v našem regionu často setkáváme s použitím polystyrenu nebo minerální izolace s nižší objemovou hmotností. Při použití polystyrenu může docházet ke kondenzaci vlhkosti, a to nejen z interiéru, což vede k zvýšení vlhkosti v dřevěných konstrukcích a obkladech. Při použití minerální izolace s nízkou objemovou hmotností je třeba počítat s jejím zásuvem při uložení ve svislé poloze, což může vytvářet tepelné mosty.

Tímto doplňujícím odstavcem jsme se zaměřili na časté materiály v konstrukčních systémech a upozornili na jejich možné problémy spojené s vlhkostí a tepelnými mosty.

Korek Jelínek - Instagram_3