Fakta a mýty o korkových zátkách

Fakta a mýty o korkových zátkách: Pravda, kterou byste měli znát

Příroda sama vytvořila ty nejkvalitnější materiály, které člověk používá od nepaměti a jsou mu blízké. Jedním z nich je korek, důvěrně známý, v podobě zátek užívaný po generace. Přestože o korkových zátkách mnoho věděli už dědečkové dnešních vinařů, dodnes se setkáváme s některými „mýty”, které bychom chtěli, na závěr naší série, tak trochu uvést na pravou míru.

Korek se nehodí na mladá vína, je zde lepší plast nebo šroub?

Korek se hodí i pro mladá vína, jde jen o správný výběr korkové zátky. Pro vína s cílem dobrého zachování aromat byly vytvořeny speciální zátky z korkového mikrogranulátu 0,5-1,0mm, u kterých dochází k menší interakci s vnějším prostředím, než u přírodní zátky. Někteří vinaři preferují alternativní uzávěry – plast nebo šroub, které mají ovšem svá rizika. U plastové zátky je to velká pravděpodobnost oxidace, kdy zátka není dostatečně elastická a po zátkování může dojít k nevratné deformaci zátky („ztráta paměti”). Šroubový uzávěr naopak víno hermeticky uzavírá, nedochází zde k důležitému vyvazování síry. To představuje riziko zejména u červených vín, která potřebují „prodýchat a nazrávat”. Pokud k tomu nedochází, celkový obsah síry pak může zapříčinit stav, kdy vinař dle vlastních slov „nemůže své víno poznat” a víno je nepitelné. Šroubové uzávěry nemají za sebou testování pro dlouhodobé uskladnění a jsou náchylné k porušení těsnosti při špatné manipulaci či přepravě.

Korek Jelínek - Instagram (2)_1

Korek musí být „bílý”, aby byl „desinfekční”?

Bílé zbarvení korku je způsobeno praním v roztoku H2O2, kterým se zátky desinfikují, ale bílá barva není podmínkou, i korkové zátky ve své přírodní hnědé barvě jsou „čisté”, korek je opakovaně desinfikován v průběhu výrobního procesu.

Po otevření pytle se zátkami jsem cítil silný zápach – zátky jsou asi špatné?

Nejedná se o závadu, ale o správné konečné ošetření korků před uzavřením v plastovém pytli. Korky jsou vakuovány a je přidána „injektáž” SO2, která zaručuje antibakteriální prostředí. Přítomnost SO2 se může po otevření pytle projevit svým charakteristickým zápachem.

Při skladování musí lahve s korkovou zátkou vždy ležet, aby zátka zůstala vlhká?

U vín pro rychlou spotřebu toto není potřeba. Pokud je víno skladováno způsobem, který vyhovuje samotnému vínu, bude se nacházet v prostředí s dostatečným chladem i vlhkostí, aby si i korek zachoval svoji elastičnost a těsnící schopnost. V případě archivace volíme tradičně horizontální polohu.