Korkové zátky zkrátka k dobrému vínu patří

Důležitost korkových zátek pro kvalitní víno: Vše, co potřebujete vědět

Korkové zátky jsou stále nejoblíbenějším vinným uzávěrem a to jak mezi výrobci, tak i mezi spotřebiteli. Více než 75 % spotřebitelů věří, že víno zátkované korkem je vyšší kvality a při slavnostních příležitostech preferují láhev s korkovou zátkou.

Víte, že každý rok se po celém světě použije více než 13 miliard korkových zátek? Popíjení vína je rituálem a charakteristický zvuk, který vydává korek opouštějící láhev, je nedílnou součástí tohoto procesu. Plastové uzávěry a šroubovací víčka se nedokážou vyrovnat tomuto zážitku.

Proč je korek nejlepší volbou?

Korek je vyhledáván pro své unikátní vlastnosti. Kvalitní korkové zátky umožňují vínu zrát během jeho archivace. Dokáží propouštět vzduch, ale zároveň udržují obsah láhve neporušený. To platí i pro šumivá vína, u kterých musí korek udržet tlak 4-5 atmosfér v láhvi.

Dnes už nemusíte mít obavy z pachu vína způsobeného tzv. TCA (trichloranisolem). Tento problém nebyl způsoben samotným korkem, ale jeho nedostatečným zpracováním, výběrem, skladováním nebo nesprávným použitím. Díky nejmodernějším technologiím zpracování a výroby se podařilo minimalizovat výskyt TCA na hodnoty nižší než 1-2 ng/I. Díky tomu získal korek zpět svou dobrou pověst.

Je důležité si uvědomit, že korkové zátky hrají klíčovou roli při uchovávání a rozvoji kvality vína. Jejich unikátní vlastnosti umožňují vínu vyvíjet se a nabízet nezapomenutelné chuťové zážitky.

Korek Jelínek - Instagram (1)_1

Správný výběr korkových zátek pro různá vína a lahve

Přizpůsobení správného typu korkové zátky je klíčové pro každé víno a lahvičku. Výběr zátky závisí na typu vína a jeho budoucnosti, přičemž měřítkem je propustnost kyslíku (O2) danou uzávěrem. Podle vinařů je mírná propustnost O2 v prvním měsíci po zátkování příznivá pro vývoj vína.

Technický korek poskytuje nízkou propustnost kyslíku během prvního měsíce a poté je zanedbatelná. Přírodní korková zátka umožňuje vyšší propustnost v prvních měsících až do jednoho roku, následně se propustnost stává nepatrnou. Pro víno určené ke konzumaci do jednoho roku je ideální volbou aglomerovaná korková zátka. Pro víno s konzumací od jednoho do tří let jsou vhodné korkové zátky se dvěma ploškami nebo z "micro" selektovaného granulátu.

Další možností je kolmátovaná přírodní zátka, která nabízí výborný poměr mezi kvalitou, užitnými vlastnostmi a cenou. Pro víno určené k delšímu skladování je jednoznačně doporučena přírodní korková zátka. Korek nevysychá a po letech si udržuje svou elastickou a těsnící schopnost.

Rozměry korkové zátky také hrají roli

Je důležité vybrat správnou délku a průměr korkové zátky v závislosti na rozměrech lahve. Obecně platí, že čím delší je plánovaná doba skladování, tím delší by měla být zátka. Při rozhodování o průměru zátky je třeba mít na paměti, že výrobci sklenic často uvádějí průměr hrdla pouze pro prvních 5 mm od horního okraje, ale lahve mají nekonzistentní průměr.

Tradiční český dodavatel kvalitního korku

Tento jedinečný přírodní produkt dováží do České republiky již od roku 1855 společnost Korek Jelínek, spol. s r. o.

Společnost Korek Jelínek vybírá pouze kvalitní řádně balené a dopravované korky, u kterých jsou zachována hygienická opatření, aby se do vína nedostaly nežádoucí mikroorganismy. Korek pro výrobu zátek je skladován ve větraných a suchých prostorech se stabilní teplotou mezi 15 a 20 °C a s relativně vysokou vlhkostí mezi 40 až 70 %.

Pro svou spolehlivost a kvalitní zboží získala společnost Korek Jelínek dokonce prestižní certifikát Ověřeno zákazníky, který je udělen na základě spokojenosti ověřených zákazníků serveru Heureka.cz.