Pět výhod korkových zátek

Pět důvodů, proč si zamilovat korkové zátky

Korkové zátky jsou nejen nejpoužívanějším uzávěrem vínových lahví v Evropě, ale i symbolem kvality a tradičního způsobu zachovávání vína. Jelinek Cork Group, firma zásobující český a slovenský trh korkovými výrobky, přináší pět výhod, které spojení vína a korkových zátek nabízí.

Korek Jelínek - Instagram (2)_1

1. výhoda: Nepropustnost

Korková zátka dokonale uzavře láhev s vínem a zabraňuje unikání i nejmenší kapky. Je nepropustná a zajišťuje těsné utěsnění hrdla lahve. Díky této vlastnosti se korek využívá také k uzavírání lahví sektu, kde musí udržet vnitřní tlak 4-5 atm.

2. výhoda: Zrání

Kvalita zátky je zásadní pro vína určená k dlouhodobé archivaci. Korek umožňuje „mikrooxidaci“, která podporuje proces zrání vína během jeho archivace. Kvalitní korkové zátky si uchovávají své vlastnosti po desetiletí a poskytují vínu možnost dlouhého a harmonického zrání.

3. výhoda: Indikátor stáří vína

Stáří vína lze orientačně určit podle korkové zátky. Korek postupně tvrdne s průběhem času. Čím je víno starší, tím je zátka tvrdší. Při ochutnávání vína je to užitečný indikátor, který vám pomůže odhalit, zda je někdo snaží přesvědčit o věku vína, který neodpovídá skutečnosti.

4. výhoda: Znak kvality vína

Kvalitní přírodní korková zátka často slouží jako známka kvality nabízeného vína. Tyto zátky jsou vyrobeny z jednoho kusu korkové kůry, nikoliv lisované z kousků korku. Jejich cena se pohybuje v rozumném rámci a představuje investici do kvality a tradice.

5. výhoda: Tradiční hodnota

Korková zátka a láhev vína jsou nerozlučitelně spjaty s bohatou vinárenskou tradicí. Pro většinu Evropanů není jiný uzávěr u jejich oblíbeného nápoje ani představitelný. Otevírání vína se stalo malým obřadem a nedílnou součástí ochutnávání ve vinárnách a restauracích. Představte si situaci, kdy by vám číšník přinesl láhev výjimečného a drahého vína s například šroubovacím uzávěrem. Sotva byste věřili v jeho kvalitu. V mnoha případech by to mohlo vést ke ztrátě zákazníků. Proto si zakupte kvalitní korkové zátky a další korkové výrobky v našem e-shopu, který nabízí široký sortiment.