Korková panenská kůra

Možná již víte, že korek je stromová kůra. Možná také víte, že sklizeň (loupání) kůry korkovému dubu nijak neubližuje. Ve skutečnosti pravidelné odstraňování staré kůry přispívá ke zdraví a dlouhověkosti stromu.

Panenská kůra – kůra z prvních dvou sklizní

Věděli jste ale, že kůra sklizená při prvních dvou sklizních má zvláštní vlastnosti? Říká se jí panenská kůra. První sklizeň se provádí v době, když je korkovému dubu asi 25 let. Druhá sklizeň se provádí přibližně po devíti letech. Výsledkem je opět panenská kůra. Po dalších devíti letech se korkový dub loupe potřetí a tentokrát je výsledkem kůra zvaná „korkové dřevo” (neboli Amadia).

Korkové kůry se používají k výrobě celé řady produktů, jako jsou např. zátky do lahví s vínem. Kůra se pak sklízí přibližně každých 9 let. Korkový dub se obvykle dožívá 150 až 200 let!

Korek Jelínek - Instagram (3)

Využití panenské kůry

A k čemu se panenská kůra vlastně používá? Je to možná zvláštní, ale panenská kůra je využívána především v zahradnictví pro podporu růstu orchidejí, vína a jiných popínavých rostlin. Pěstitelé orchidejí upevňují na korek každý měsíc tisíce mladých orchidejí. Díky hrubé textuře korkové kůry se na ní orchideje snadno a pevně uchytí.

Velké uplatnění má panenská kůra také mezi chovateli plazů. Ti používají korek, aby napodobili vzhled pralesních stromů. Kůra je tu zcela přírodní, tudíž netoxická a k takovému účelu ideální. Tvůrci terárií ke svým kreacím používají korek zvlášť rádi. Ze stejných důvodů se s pomocí korku vytvářejí přírodní habitaty, zatímco muzea jej používají ve svých expozicích.

Korek ale nachází využití i v méně známých oblastech. Například modeláři vláčků používají kusy korkové kůry na vnitřní povrch tratí. Architekti barů a vinných sklepů rádi používají korek na povrchy, aby jim dodali výrazný vzhled (pro ten případ se dodává panenská kůra laminovaná na pevném podkladě a nařezaná do nástěnných panelů). Výrobci svíček dělají z korku misky pod svíčky. Stejné misky, ale větší, se používají jako květináče. Z korku můžete zkrátka dělat cokoliv, co pojme Vaše představivost.

Panenská kůra se obvykle váží na kilogramy, a tak se i prodává. V balíku jsou jak přirozeně stočené kousky kůry kopírující tvar stromu (tzv. „tubusy”), tak i kůra plochá vylisovaná. Velikost pruhu kůry je různá, od 30ti centimetrových kornatých rour až po 120 centimetrů dlouhé pásky. Balík obvykle obsahuje nejrůznější kusy a velikosti kůry.

Mimochodem, zakřivení jednotlivých kusů korkových rour je značně různorodé. Některé menší kousky mají průměr třeba jen 15 centimetrů, kdežto velké kusy ze starých stromů mají zakřivení minimální. Tloušťka se také různí, obvykle je to 2 – 9 cm.

Pár poznámek na závěr

  • Asi 0,5 kg panenské kůry se obvykle rovná 30 čtverečním centimetrům kůry.
  • Panenská kůra se netřídí podle kvality, takže v jedné dodávce můžete dostat jak kousky, na kterých naleznete uschlý mech, tak kousky perfektně čisté.
  • Pokud máte zájem o korkovou kůru neváhejte nás kontaktovat či využít nákup na našem e-shopu.