Unikátní přírodní materiál prověřený historií

Unikátní přírodní materiál s historickou prověrkou: Výhody korkových zátek

Korek zůstává preferovaným uzávěrem pro vína. Každý rok se po celém světě uzavře více než 13 miliard lahví pomocí korku. Přestože je korek tak populární, ne každý vinař si je jistý, jak vybrat tu nejvhodnější korkovou zátku pro svá vína, jak s ní správně zacházet a jak ji správně nasadit. V tomto článku se zaměříme na první část této otázky.

Jak správně vybrat vhodnou korkovou zátku?

Výběr správného typu zátky závisí na druhu a budoucnosti daného vína. Správná volba souvisí s požadovanou mírou propustnosti kyslíku (O2) u daného typu uzávěru. Různé uzávěry mají různou míru propustnosti. Například hliníkový uzávěr uzavře víno naprosto hermeticky, zatímco plastová zátka má významnou a konstantní propustnost O2. Korek vykazuje různou dynamiku propustnosti O2 v závislosti na konkrétním typu zátky. Technický korek (aglomerovaný korek a tzv. dvouploška) má malou míru propustnosti v prvním měsíci po zátkování a následně je téměř zanedbatelná. Přírodní korková zátka umožňuje vyšší propustnost v prvních měsících až do jednoho roku, po němž je propustnost minimální. Skladování lahví ve vertikální nebo horizontální poloze téměř nemá vliv na propustnost korkové zátky. Míra oxidace nebo redukce vína je z velké části ovlivněna propustností kyslíku (OTR). Většina vinařů potvrzuje, že určitá míra propustnosti kyslíku je pro víno a jeho vývoj příznivá a žádoucí.

Na základě těchto údajů platí následující doporučení pro konkrétní typy vín:

  • vína pro konzumaci do jednoho roku: korková zátka aglomerovaná,
  • konzumace do 1-3 let: korková zátka s 2 ploškami nebo z „micro” selektovaného granulátu (0,5-1,0mm), další možností je přírodní zátka kolmátovaná – výborný poměr kvality, užitných vlastností a ceny,
  • delší skladování – 2 a více let: jednoznačně se doporučuje korková zátka přírodní – korek nebude vysychat a udrží si své elastické a těsnící vlastnosti.

22

Volba správné velikosti (délky a průměru) korkové zátky se odvíjí od rozměrů použité lahve a je rovněž rozhodující pro konečnou spokojenost vinaře i zákazníka, protože jen při správně zvolené velikosti plní korek úspěšně svoji funkci.

Délka zátky: platí, že čím delší je plánovaná doba ležení, tím delší má být zátka – vyrábějí se v rozměru od 38 do 49 mm.

Potřebný průměr zátky určujeme správným měřením podle použité lahve. Pozor!! Výrobci skla často uvádějí průměr hrdla, který platí pouze pro prvních 5mm „shora”, je třeba počítat s nekonzistentním průměrem směrem dolů do lahve. Firma Korek Jelínek nabízí bezplatnou konzultaci a změření hrdla lahve pomocí speciálního měřiče. Konzultací a správným měřením předejdeme pozdějšímu zklamání a škodám v případě, že se skutečný rozměr lahve lišil od deklarovaného a zátka netěsní. Toto doporučení platí zvláště když se zavádí nový typ lahve a pro vína určená pro delší skladování.

Doporučený průměr přírodní zátky má být min. o 6mm větší než nejmenší průměr hrdla lahve.

U technických korkových zátek (1+1 a aglo), vzhledem k jejich vyšší hustotě, stačí rozměr o 4-5mm větší než nejmenší část hrdla lahve.

Pro delší zrání vína v lahvi doporučujeme průměr zátky ještě mírně zvýšit – např. na přesah 7 mm, ale nikdy ne více než 8 mm.

Je třeba brát v úvahu i přítomnost CO2, v tom případě je požadovaný rozměr ještě vyšší – doporučený přesah je určen výpočtem podle tlaku vína v lahvi a v tomto případě je přesah vyšší než 8mm.

Vybíráme pouze kvalitní korky řádně balené a dopravované při zachování hygienických opatření. Správně ošetřené korky jsou dodávány ve vakuově uzavřeném plastovém pytli, kam byla před uzavřením přidána injektáž SO2, který zaručuje mikrobiologickou nezávadnost. V tomto balení jsou zároveň korky uchovány v ideální relativní vlhkosti mezi 5-7%, která zaručuje nejlepší kondici korků pro lahvování a eliminuje možnost výskytu mikroorganismů.