Unikátní přírodní materiál prověřený historií

By in
404
Unikátní přírodní materiál prověřený historií

Korek zůstává preferovaným vinným uzávěrem. I letos se na celém světe uzavře více než 13 mld lahví korkem. Přesto ne každý vinař se přesně orientuje v tom, jak vybrat nejvhodnější korkovou zátku pro svoje vína, jak korek skladovat a jak správně zátkovat. Dnes odpovíme na první část této otázky.

Jak správně vybrat vhodnou korkovou zátku?

Výběr správného typu zátky se řídí podle typu a budoucnosti daného vína. Správná volba souvisí s požadovanou mírou propustnosti O2 u konkrétního typu uzávěru. Míra propustnosti u různých uzávěrů je různá. Zatímco hliníkový uzávěr víno hermeticky uzavře, plastová zátka vykazuje značnou a stálou propustnost O2. Korek vykazuje různou dynamiku propustnosti O2 podle konkrétního typu. Technický korek (aglo zátka a tzv.dvouploška) umožňuje malou propustnost v prvním měsíci po zátkování a nepatrnou poté. Přírodní korková zátka umožňuje vyšší propustnost v prvních měsících až po dobu jednoho roku, poté je propustnost pouze nepatrná. Přitom skladování lahví ve vertikální či horizontální poloze nemá téměř žádný vliv na propustnost korkové zátky. Oxidace nebo naopak redukce vína je právě do velké míry ovlivněna propustností O2 (OTR). Většina vinařů potvrzuje, že určitá malá míra propustnosti O2 je pro víno a jeho vývoj příznivá a žádaná.

Na základě těchto údajů platí následující doporučení pro konkrétní typy vín:

  • vína pro konzumaci do jednoho roku: korková zátka aglomerovaná,
  • konzumace do 1-3 let: korková zátka s 2 ploškami nebo z „micro” selektovaného granulátu (0,5-1,0mm), další možností je přírodní zátka kolmátovaná – výborný poměr kvality, užitných vlastností a ceny,
  • delší skladování – 2 a více let: jednoznačně se doporučuje korková zátka přírodní – korek nebude vysychat a udrží si své elastické a těsnící vlastnosti.

Volba správné velikosti (délky a průměru) korkové zátky se odvíjí od rozměrů použité lahve a je rovněž rozhodující pro konečnou spokojenost vinaře i zákazníka, protože jen při správně zvolené velikosti plní korek úspěšně svoji funkci.

Délka zátky: platí, že čím delší je plánovaná doba ležení, tím delší má být zátka – vyrábějí se v rozměru od 38 do 49 mm.

Potřebný průměr zátky určujeme správným měřením podle použité lahve. Pozor!! Výrobci skla často uvádějí průměr hrdla, který platí pouze pro prvních 5mm „shora”, je třeba počítat s nekonzistentním průměrem směrem dolů do lahve. Firma Korek Jelínek nabízí bezplatnou konzultaci a změření hrdla lahve pomocí speciálního měřiče. Konzultací a správným měřením předejdeme pozdějšímu zklamání a škodám v případě, že se skutečný rozměr lahve lišil od deklarovaného a zátka netěsní. Toto doporučení platí zvláště když se zavádí nový typ lahve a pro vína určená pro delší skladování.

Doporučený průměr přírodní zátky má být min. o 6mm větší než nejmenší průměr hrdla lahve.

U technických korkových zátek (1+1 a aglo), vzhledem k jejich vyšší hustotě, stačí rozměr o 4-5mm větší než nejmenší část hrdla lahve.

Pro delší zrání vína v lahvi doporučujeme průměr zátky ještě mírně zvýšit – např. na přesah 7 mm, ale nikdy ne více než 8 mm.

Je třeba brát v úvahu i přítomnost CO2, v tom případě je požadovaný rozměr ještě vyšší – doporučený přesah je určen výpočtem podle tlaku vína v lahvi a v tomto případě je přesah vyšší než 8mm.

Vybíráme pouze kvalitní korky řádně balené a dopravované při zachování hygienických opatření. Správně ošetřené korky jsou dodávány ve vakuově uzavřeném plastovém pytli, kam byla před uzavřením přidána injektáž SO2, který zaručuje mikrobiologickou nezávadnost. V tomto balení jsou zároveň korky uchovány v ideální relativní vlhkosti mezi 5-7%, která zaručuje nejlepší kondici korků pro lahvování a eliminuje možnost výskytu mikroorganismů.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)