Korkové zátky zkrátka k dobrému vínu patří
By cotrexin Korkové zátky
Mezi vinnými uzávěry jsou stále nejoblíbenější volbou korkové zátky. A to nejen mezi výrobci, ale především zákazníky. Více než tři čtvrtě zákazníků totiž věří, že víno zátkované korkem je kvalitnější. Také pro slavnostní příležitosti vybírají výhradně láhev s korkem.
Věděli jste, že se každoročně po celém světě uzavře korkem více než 13 miliard lahví? Popíjení vína je rituál, ke kterému rozhodně patří typický zvuk, který vydává korek opouštějící hrdlo láhve. Plast ani šroubovací víčka nemají šanci korek nahradit.
Proč právě korek?
Korek je vyhledáván pro své unikátní vlastnosti. Kvalitní korkové zátky dovolují vínu v průběhu jeho archivace zrát. Propouštějí totiž vzduch, ale ven z lahve se nedostane ani kapička. A to ani v případě lahví se sektem, kde musí korek udržet v lahvi tlak 4 – 5 atm.
Dnes se už ani nemusíte bát tzv. TCA, tedy pachuti vína po korku. Na vině ale nebyl korek jako takový, ale jeho nekvalitní zpracování, výběr, skladování nebo nesprávné použití. Díky nejnovější technologii zpracování a výroby se tento problém podařilo eliminovat na minimum. V současnosti se standardně expedují korky s certifikací obsahu méně než 1 – 2 ng/I TCA a korek získal zpět svou dobrou pověst.
Pro různá vína i láhve jsou určeny jiné korkové zátky
Výběr správného typu zátky se řídí podle typu a budoucnosti daného vína. Ukazatelem je zde míra propustnosti O2 u konkrétního typu uzávěru. Podle vinařů je určitá malá míra propustnosti O2 pro víno a jeho vývoj příznivá a žádaná.
Technický korek umožňuje malou propustnost v prvním měsíci po zátkování a nepatrnou poté. Přírodní korková zátka zase umožňuje vyšší propustnost v prvních měsících až po dobu jednoho roku, poté je propustnost pouze nepatrná. Pro víno, které je určené ke konzumaci do jednoho roku, je tak ideální volbou aglomerovaná korková zátka, pro víno s konzumací od jednoho do tří let je vhodná korková zátka se dvěma ploškami nebo z „micro“ selektovaného granulátu.
Další možností je přírodní zátka kolmátovaná, která nabízí výborný poměr kvality, užitných vlastností a ceny. Pro víno určené pro delší skladování se jednoznačně doporučuje přírodní korková zátka. Korek nebude vysychat a i po letech si udrží své elastické a těsnící vlastnosti.
Záleží i na rozměrech zátky
Věda je také vybrat správnou délku a průměr korkové zátky. Tyto parametry se odvíjejí od rozměrů použité lahve. Obecně platí, že čím delší je plánovaná doba ležení, tím delší má být zátka. Při rozhodování o průměru zátky berte v potaz, že výrobci skla často uvádějí průměr hrdla pouze pro prvních 5 mm odshora, ale lahve mají nekonzistentní průměr.
Bezplatnou konzultaci a měření hrdla lahve pomocí speciálního měřiče nabízí firma Korek Jelínek. Doporučený průměr přírodní zátky má být alespoň o 6 mm větší než nejmenší průměr hrdla lahve, u technických stačí vzhledem k jejich vyšší hustotě rozměr větší o 4 až 5 mm.
Tradiční český dodavatel kvalitního korku
Tento jedinečný přírodní produkt dováží do České republiky již od roku 1855 společnost Korek Jelínek, spol. s r. o.
Společnost Korek Jelínek vybírá pouze kvalitní řádně balené a dopravované korky, u kterých jsou zachována hygienická opatření, aby se do vína nedostaly nežádoucí mikroorganismy. Korek pro výrobu zátek je skladován ve větraných a suchých prostorech se stabilní teplotou mezi 15 a 20 °C a s relativně vysokou vlhkostí mezi 40 až 70 %.
Pro svou spolehlivost a kvalitní zboží získala společnost Korek Jelínek dokonce prestižní certifikát Ověřeno zákazníky, který je udělen na základě spokojenosti ověřených zákazníků serveru Heureka.cz.
Více informací o společnosti Korek Jelínek a celý její sortiment najdete na www.korek.cz.